Je begrijpt dat de klantervaring bepaald of de klant terugkomt en dat het de praktijkmedewerkers zijn die invulling geven aan deze ervaring. Zonder betrokkenheid en enthousiasme van je personeel geen tevreden klanten!

Tijd voor de volgende stap!

Oculus en Radar4Vets organiseren een workshop voor dierenartsen en praktijkmanagers waarbij we dieper ingaan op het belang van luisteren naar ervaringen van klanten en medewerkers in de bedrijfsvoering.

Graag gaan we in gesprek over onderwerpen als;

  • Verschil tussen delen van ervaringen en het geven van feedback
  • Hoe kun je medewerkerservaringen gebruiken voor het optimaliseren van je personeelsmanagement
  • Verzamelen en inzetten van klantervaringen

Doel van deze middag is om met elkaar te ontdekken wat de toegevoegde waarde van de DierenartsenRadar voor jouw praktijk kan zijn. Hoe maak je het tot een succesvol instrument waar iedereen graag mee werkt en een bijdrage aan levert.

Om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij deze workshop kunt je via deze link je voorkeur voor een datum en tijd doorgeven. Je ontvangt op 20-08-2019 een uitnodiging met een definitieve datum, tijd en locatie in de omgeving van Utrecht.

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar info@radar4vets.online en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.